Hasło
jagielnik
Definicja
Jagielnik to ciasto z kaszy jaglanej, które wyglądem i konsystencją przypomina sernik. Jagielniki są szczególnie popularne w kuchni wegańskiej, przygotowuje się je wówczas bez dodatku mleka. Słowo używane zwłaszcza przez osoby interesujące się kuchnią roślinną.
Przykłady użycia
Do jagielnika wchodzi dużo mleka i ogólnie wody, całość ma mieć konsystencję rzadkiego sera (takiego jak przemielony ser do sernika z dodanym jajkiem) – oczywiście mleko może być roślinne, nie ma problemu. (Źródło)
Jagielniki to już ciasta kultowe. Każdy weganin w swoim życiu na pewno jadł kawałek jagielnika czy to pieczonego, czy na zimno. (Źródło)
Jagielnik z sernika ma w zasadzie tylko wygląd, ponieważ jeśli chodzi o smak, to niestety nie da się, żeby kasza smakowała jak twaróg ;) Smakowo bliżej mu do puddingu, czy budyniu (...). (Źródło)
W tym zestawieniu nie mogło zabraknąć królowej kasz, czyli kaszy jaglanej, którą można podać na tysiąc sposobów i jednym z nich jest bezmleczny sernik zwany jagielnikiem. (Źródło)
O jagielniku przypomniała mi w komentarzu na fb Aga. Sernik… sernik… Sernik z kaszy…? Przecież to mój ukochany jagielnik! (Źródło)
Hasło zgłoszone
4 czerwca 2021
Hasło opublikowane
4 czerwca 2021
Hasło zaktualizowane
23 sierpnia 2024
Zgłoszenie hasła
Barbara Pędzich
Opracowanie hasła
Barbara Pędzich
Aktualizacja hasła
Informacja graficzna w Google
Informacja frekwencyjna w google