Hasło
ratownik żywności
Definicja
Ratownik żywności to osoba dostarczająca do jadłodzielni jedzenie pozyskane od sprzedawców i osób prywatnych (a także swoje własne) – im już niepotrzebne (zwykle z krótką datą przydatności do spożycia), by je uchronić przed zmarnowaniem się.
Przykłady użycia
Aktywistami, bez których ciężko prowadzić Jadłodzielnie, są bez wątpienia ratownicy żywności [...] To właśnie oni przyjeżdżają w umówione miejsca i zabierają żywność, która w przeciwnym wypadku trafiłaby najpewniej na śmietnik. (Źródło)

[...] toruński ratownik żywności, który za swoją działalność został uhonorowany przez twórców lokalnej jadłodzielni. Student socjologii powiedział „nie!" marnowaniu jedzenia na targowisku i sam, w wolnym czasie, zbiera od sprzedawców produkty, które choć ciągle świeże, do sprzedaży się już nie nadają. (Źródło)

Święta, święta i po… Sprawdźcie lodówki i szafeczki, czy dacie radę wszystko zjeść. Dzielcie się z rodziną, sąsiadami, przyjaciółmi, a jeśli nadal Wam zostaje to Jadłodzielnia Lublin chętnie przyjmie poświąteczne nadwyżki! W razie problemów z transportem – piszcie do nas! Ratownik Żywności może je dzisiaj odebrać w godzinach 17-20” [...]  (Źródło)
Odsyłacze
Informacje pozajęzykowe
Powstanie funkcji ratownika żywności związane jest ideą zero waste, zmierzającą do wyrobienia w społeczeństwie nawyków niemarnowania produktów spożywczych, a przez to ograniczenia produkcji, a w konsekwencji – ochrony środowiska naturalnego.
Hasło zgłoszone
22 kwietnia 2022
Hasło opublikowane
22 kwietnia 2022
Zgłoszenie hasła
Katarzyna Kłosińska
Opracowanie hasła
Katarzyna Kłosińska
Informacja graficzna w Google
Informacja frekwencyjna w google