Hasło
zupa miso
Definicja
Zupa miso (albo inaczej miso-shiru) to tradycyjna japońska zupa przygotowywana jako dodatek do wielu posiłków na bazie specjalnego warzywnego bulionu (zwanego dashi) oraz pasty sojowej (miso). Składnikami zupy miso mogą być także tofu, określone gatunki ryb oraz wodorostów. Wyraz używany głownie przez osoby interesujące się kuchniami azjatyckimi.
Przykłady użycia
Nic jed­nak nie pre­zen­tuje walo­rów miso lepiej niż stwo­rzona wła­śnie w tym celu zupa miso. Pyszna, zdrowa i pożywna, od wie­ków sta­nowi ele­ment codzien­nej diety milio­nów Japoń­czy­ków. (Źródło)

Chcę zrobić zupę – jedną z najbardziej popularnych zup, do której wykorzystuje się pastę ze sfermentowanej soi, i zrobimy zupę miso. (Źródło, 0:14)

Przepis na pełną białka oraz witamin, azjatycką zupę miso z tofu. Zupa miso z tofu jest całkowicie wegańska oraz stanowi pełnowartościowy i pyszny posiłek. Warto wiedzieć, że zupa miso z tofu przygotowywana jest bez gotowania. Smak zupy podkreślony jest dodatkiem glonów wakame. (Źródło)

Wystarczy 30 minut, żeby wyczarować smaki Japonii w swoim domu. Przygotuj zupę miso. (Źródło)
Informacja o rodzimości/obcości jednostki
W tej kategorii zaznaczono dwa tagi, ponieważ jednostka jest półkalką frazeologiczną z języka japońskiego.
Informacja o pochodzeniu jednostki
Jednostka pochodzi od japońskiego miso-shiru (味噌汁), dosł. 'zupa miso, zupa z pasty miso'.
Wymowa
[zupa miso] a. [zupa mizo]
Hasło zgłoszone
10 grudnia 2021
Hasło opublikowane
24 grudnia 2021
Zgłoszenie hasła
Jarosław Łachnik
Opracowanie hasła
Jarosław Łachnik
Informacja graficzna w Google
Informacja frekwencyjna w google