Hasło
tortowanie
Definicja
1. Ludzie interesujący się cukiernictwem tortowaniem nazywają pieczenie tortów.
Przykłady użycia
Idąc do mojej pierwszej pracy w cukierni myślałam, że dużo się nauczę. Ruszę do przodu. Zderzenie z rzeczywistością bardzo mnie zawiodło. Do tego stopnia, że przestałam się interesować cukiernictwem, tortowaniem. (Źródło)

Tortowanie 2011 uważam za rozpoczęte! (Źródło)

Jest to podstawowy kurs dla wszystkich, którzy chcą rozpocząć przygodę z tortowaniem lub nauczyć się perfekcyjnie tynkować! Na tym kursie każdy piecze swój tort, nasącza, przekłada kremami oraz tynkuje i zdobi.  Wspólnie suszymy bezy do dekoracji oraz podczas dekorowania skupiamy się na obecnym sezonie oraz dostępności kwiatów. Oczywiście każdy zabiera swój tort do domu. (Źródło)

Rób zdjęcia swoim tortom. Niezależnie od tego czy jesteś zadowolona czy nie – rób zdjęcia. Dzięki temu zobaczysz jakie robisz postępy, a nic tak nie motywuje jak spojrzenie na tort zrobiony rok czy dwa lata temu. Niestety moje zdjęcia z początków tortowania gdzieś przepadły i bardzo tego żałuję. Mogłabym Ci teraz pokazać mój pierwszy tort w masie cukrowej żebyś mogła się pośmiać jak można koncertowo wszystko zepsuć. (Źródło)

Moja miłość do tortowania zaczęła się 7 lat temu, z początku była tylko drobną "zajawką". Robiłam torty urodzinowe dla rodziny i znajomych. Ale z czasem, ta niewielka przyjemność przerodziła się w coś większego, hobby, pasję i sposób na życie. Niecałe 2,5 roku temu otworzyłam swoją własną pracownię tortów artystycznych. (Źródło)

Pracownia jest legalną firmą i powstała dzięki mojej pasji jaką jest tortowanie. Jest przydomową pracownią. Najchętniej zajmuję się tworzeniem tortów okazjonalnych dla dzieci i dorosłych, unikam weselnych.  (Źródło).

Każdy, dla kogo tortowanie jest pasją, robi torty z sercem. (Źródło)
Definicja
2. W środowisku cukierniczym jako tortowanie ciasta określa się przygotowywanie go do tego, by można było zrobić z niego tort.
Przykłady użycia
Praktycznie niemożliwe jest tortowanie (przecinanie na pół) ciasta o dowolnej wielkości bez pękania lub kruszenia. Techniką stosowaną przez profesjonalnych piekarzy jest pieczenie wielu cieńszych warstw i po prostu układanie ich pomiędzy rozkosznymi warstwami oblodzenia, aby uzyskać wysokość potrzebną do zaprojektowania ciasta. (Źródło)

Z tej samej warstwy tworzę dwie warstwy, co nazywa się tortowaniem ciasta. Zrobię 4-warstwowe ciasto z 2 warstw, które upiekłam. (Źródło)

[...] "tortowanie ciasta" stało się synonimem wycinania warstwy ciasta poziomo, aby podzielić ją na dwie warstwy. Ma to na celu rozcieranie warstw ciasta, aby można było dodać więcej warstw nadzienia lub mleczka. Daje to również wzrost i ogólnie współczynnik mumii do ciasta po jego wycięciu. (Źródło)
Odsyłacze
por. tortować
Hasło zgłoszone
19 czerwca 2021
Hasło opublikowane
30 czerwca 2021
Zgłoszenie hasła
Katarzyna Kłosińska
Opracowanie hasła
Katarzyna Kłosińska
Informacja graficzna w Google
Informacja frekwencyjna w google