Hasło
tahina
Definicja
Tahina (także: tahini) to pasta z sezamu, będąca składnikiem takich potraw jak hummus czy baba ganoush.
Przykłady użycia
Domowa tahina wymaga trzech składników: cierpliwości, mocnego blendera i łuskanych nasion sezamu. (Źródło)
Tahinę możemy dodawać do sosów, zup, makaronów, deserów. Z dodatkiem jogurtu, kuminu i czosnku tahina stworzy smaczny sos do mięsa, a przygotowując czekoladowy brownie możemy zastąpić nią część czekolady, wówczas ciasto nabierze ciekawego smaku. (Źródło)
Ja bardzo lubię koktajl zrobiony z banana z dodatkiem ok. 2 łyżek tahiny, 2 suszonych daktyli oraz kefiru. (Źródło)
Informacja o pochodzeniu jednostki
Źródłem jednostki jest nazwa arabska, której zlatynizowana forma to tahina. Przeszła ona do języka polskiego w niezmienionym znaczeniu.
Informacje pozajęzykowe
Upowszechnienie się słowa w języku polskim jest wynikiem wzrostu popularności kuchni bliskowschodniej w naszym kraju. Tahina jest ważnym składnikiem wielu potraw na Bliskim Wschodzie i w innych częściach Azji.
Hasło zgłoszone
21 grudnia 2023
Hasło opublikowane
21 grudnia 2023
Zgłoszenie hasła
Kaja Kiełpińska
Opracowanie hasła
Kaja Kiełpińska
Informacja graficzna w Google
Informacja frekwencyjna w google