Hasło
pęczotto
Definicja
Pęczotto (lub pęczakotto) to potrawa przypominająca risotto, przyrządzana z kaszy pęczak i różnych dodatków (np. mięsa, warzyw, nasion roślin strączkowych, grzybów itd.).
Przykłady użycia
Z pęczottem niestety jest podobnie - jego smak jest wprost proporcjonalny do ilości użytego masła. Na końcowym etapie trzeba po prostu zamknąć oczy, wziąć łyżkę i masło do ręki i dodawać tak długo, aż poczuje się, że masło zostaje nam na języku. (Źródło)

Jako potwierdzenie wyjątkowego smaku tego dania mogę przytoczyć słowa mojego męża powtarzane pośpiesznie miedzy kolejnymi łyżkami pęczotta pakowanego do buzi: Bardzo dobre Kochanie. To jest na prawdę bardzo dobre! (Źródło)

W momencie kiedy pęczak będzie ugotowany al dente, należy dodać bób, groszek zielony i tarty czosnek. Po ok. 2 min. dodać zieloną esencje. W tym momencie lekko zredukować, dodać zimne masło oraz ser bursztyn, dzięki czemu pęczotto nabierze kremowej konsystencji. (…) Rybę podawać na kremowym pęczotcie z dodatkiem oleju z lnianki.​ (Źródło)

Do pęczotta dodać starty ser, wymieszać. Gorące pęczotto wyłożyć na talerze, posypać odrobiną sera i natką pietruszki. (Źródło)
Odsyłacze
Hasło zgłoszone
12 grudnia 2022
Hasło opublikowane
12 grudnia 2022
Zgłoszenie hasła
Barbara Pędzich
Opracowanie hasła
Barbara Pędzich
Informacja graficzna w Google
Informacja frekwencyjna w google