Hasło
miso-shiru
Definicja
Miso-shiru (albo inaczej zupa miso) to tradycyjna japońska zupa przygotowywana jako dodatek do wielu posiłków na bazie specjalnego warzywnego bulionu (zwanego dashi) oraz pasty sojowej (miso). Składnikami miso-shiru mogą być także tofu, określone gatunki ryb oraz wodorostów. Wyraz używany głownie przez osoby interesujące się kuchnią azjatycką.
Przykłady użycia
Zupa Instant Miso Shiru z czerwonego miso (10sztuk) (Źródło)
Podstawą japońskiej zupy miso shiru jest… miso. Ale co to jest miso i jak zrobić zupę miso shiru? Zobacz najprostszy przepis Miasta Kobiet (Źródło)
Zupa misoshiru (zwana też zupą miso) to moje ulubione danie w japońskich restauracjach. Uwielbiam jej łagodny smak przełamany ostrością szczypiorku. Zupa ta uznawana jest za najzdrowszą na świecie a teraz i Wy możecie ją w bardzo prosty sposób przygotować w domu. (Źródło)
Zupa misoshiru (miso-shiru) – najzdrowsza potrawa świata (Źródło)
Miso-shiru – miseczka zdrowia na jesienny czas (Źródło)
Japońska zupa z pasty miso – miso-shiru. [...] Sekret dobrego zdrowia i długowieczności Japończyków? Zupa miso. Jedzona o każdej porze dnia i nocy, między posiłkami, na śniadanie. Szybka i prosta w przygotowaniu, jeśli tylko dysponujecie niedrogimi półproduktami – bulionem dashi i samą pastą. Warto się w nie zaopatrzyć i co jakiś czas zaserwować sobie talerz zdrowej, gorącej zupy – za każdym razem podany inaczej. (Źródło)
Informacja o pochodzeniu jednostki
Jednostka jest nieprzyswojonym zapożyczeniem z języka japońskiego (jap. 味噌汁).
Warianty
miso shiru, misoshiru
Wymowa
[miso-sziru], [mizo-sziru]
Informacja gramatyczna
Jednostka jest nieodmiennym rzeczownikiem.
Hasło zgłoszone
10 grudnia 2021
Hasło opublikowane
24 grudnia 2021
Zgłoszenie hasła
Jarosław Łachnik
Opracowanie hasła
Jarosław Łachnik
Informacja graficzna w Google
Informacja frekwencyjna w google