Hasło
kombucha
Definicja
Kombucha to musujący napój powstały w procesie fermentacji herbaty z wykorzystaniem tzw. grzybka herbacianego (scoby) i cukru.
Przykłady użycia
Zamów jeden z napojów na bazie kombuchy z naszej oferty! (Źródło)
W tym czasie kombucha zacznie pracować. Pojawią się bąbelki powietrza i napój stanie się lekko gazowany, ponieważ drożdże przekształcają cukier w dwutlenek węgla. (Źródło)
Sama kombuczę piję dla przyjemności i doznań smakowych. Nigdy nie spożywałam jej przez dłuższy czas czy w dużych ilościach, więc nie zaobserwowałam jej wpływu na mój organizm. (Źródło)
Informacja o pochodzeniu jednostki
Nie jest jasne, z jakiego języka jednostka przeszła do polszczyzny. Ma swoje źródło w języku japońskim, ale jest też używana w języku chińskim i w wielu językach europejskich.
Informacje dodatkowe
Kombucha pochodzi najprawdopodobniej z Chin, skąd trafiła do Rosji, a następnie do Europy. Napój zyskał popularność w ostatnich latach, głównie dzięki swoim – dotąd niepotwierdzonym naukowo – właściwościom zdrowotnym.
Słownik Merriam-Webster podaje, że japoński wyraz kombucha oznacza ‘herbatę z listownicowców’, czyli morskich glonów. Nazwanie kombuchą napoju z herbaty sfermentowanej przy użyciu grzybka herbacianego jest więc najprawdopodobniej wynikiem błędu.
Warianty
kombucza
Wymowa
[kombucza]
Hasło zgłoszone
21 grudnia 2023
Hasło opublikowane
21 grudnia 2023
Zgłoszenie hasła
Kaja Kiełpińska
Opracowanie hasła
Kaja Kiełpińska
Informacja graficzna w Google
Informacja frekwencyjna w google