Hasło
fasolnica
Definicja
Fasolnica to potrawa przyrządzana z fasoli, będąca wegańskim odpowiednikiem jajecznicy. Słowo używane częściej przez osoby interesujące się kulinariami, zwłaszcza kuchnią roślinną.
Przykłady użycia
Jeśli znacie tofucznicę i cieciernicę, to tym bardziej będziecie zachwyceni fasolnicą - jest bogata w białko, a dzięki dodatkowi czarnej soli smakuje podobnie do jajecznicy. (Źródło)

To idealne danie dla tych, którzy szukają szybkiego, ale zdrowego i smacznego posiłku. Fasolnica to prawdziwa gratka dla wielbicieli roślinnych alternatyw klasycznych dań. Jak zrobić jajecznicę bez jajek? Poznaj prosty przepis na danie z fasoli konserwowej! (Źródło)

Fasolnicę można podawać na wiele sposobów, co czyni ją wszechstronną opcją na każdą porę dnia. Doskonale komponuje się z chrupiącym pieczywem, świeżymi warzywami, a nawet z delikatnymi serami. (Źródło)

Fasolnica jest idealną, wegańską alternatywą dla jajecznicy! Biała fasola i tofu są dobrym źródłem żelaza, dlatego warto wypróbować ten przepis! (…) Fasolnicę podawaj z chlebem, ulubioną sałatą i pokrojonym pomidorem. (Źródło)
Odsyłacze
Hasło zgłoszone
14 września 2025
Hasło opublikowane
14 września 2025
Zgłoszenie hasła
Barbara Pędzich
Opracowanie hasła
Barbara Pędzich
Informacja graficzna w Google
Informacja frekwencyjna w google