Hasło
aquafaba
Definicja
Weganie, wegetarianie i osoby z alergiami pokarmowymi aquafabą nazywają wodę po ugotowaniu ciecierzycy lub zalewę pozostałą po ciecierzycy konserwowej. 
Przykłady użycia
Od jakiegoś czasu sporo kombinuję z aquafabą i co drugi klasyczny przepis przerabiam na wersję z użyciem tej magicznej wody. [...] W tym czasie w dużej misce ubij aquafabę na sztywną pianę (najlepiej mikserem lub robotem), dodając stopniowo po 1 łyżce cukru, aż powstanie idealnie gładka, błyszcząca i sztywna piana. (Źródło)

Jednak jeśli zależy wam na sosie, który mogą zjeść weganie, to warto zrobić sojonez na bazie napoju sojowego lub wegański majonez na bazie aquafaby, czyli płynu z gotowania ciecierzycy. (Źródło)

Ja wielka miłośniczka tego wypieku, gotowa oddać obiad za kawałek tortu nie jadłam go już od wielu miesięcy. Czytałam o możliwości zastąpienia jajek aquafabą ale zwlekałam z próbami pieczenia bo już wiele znalezionych w sieci przepisów z zamiennikami jajek okazywało się totalną klapą. Dla niewtajemniczonych Aquafaba to zalewa z puszki lub woda z gotowania roślin strączkowych. (Źródło)

Ukochane jajka w ciastach zastępujemy siemieniem lnianym lub aquafabą. Potrzeba matką wynalazku. (Źródło)

Aquafaba – najnowszy hit wśród wielbicieli zdrowego odżywiania
Cieciorkę kupujemy najczęściej w puszce - w zalewie, którą większość z nas wylewa do zlewu. Odkrycie francuskiego kucharza pozwoliło jednak na poznanie właściwości tego płynu. Poznaj aquafabę, czyli wodę po ciecierzycy, która stała się hitem wśród wegetarian, osób z alergią na jajka oraz wielbicieli zdrowego odżywiania. (Źródło)
Wymowa
[akłafaba]
Informacja gramatyczna
Wyraz aquafaba ma tylko formy liczby pojedynczej.
Informacja o pochodzeniu jednostki
Leksem aquafaba powstał na angielskim gruncie językowym z połączenia dwóch łacińskich słów: aqua ‘woda’ i faba ‘fasola’. Został odnotowany m.in. w słownikach: https://www.urbandictionary.com/define.php?term=aquafabahttps://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/aquafabahttps://www.merriam-webster.com/dictionary/aquafaba
Informacje pozajęzykowe
Wymyślenie słowa aquafaba przypisuje się amerykańskiemu inżynierowi Goose’owi Wohltowi, który zainspirował się eksperymentami kulinarnymi francuskiego kucharza Joëla Roessela, przygotowującego potrawy z ciecierzycy z puszki (w 2014 r. opisał je na swoim blogu), upowszechnionymi przez francuskich naukowców, którzy do przygotowania czekoladowych myszek użyli aquafaby zamiast piany z białek i pokazali to w filmiku na kanale YouTube.
Informacje dodatkowe
W języku polskim upowszechniła się wymowa słowa aquafaba zgodna z angielskim zwyczajem fonetycznym, a nie z polskim tradycyjnym sposobem adaptacji zapożyczeń łacińskich.
Hasło zgłoszone
1 marca 2022
Hasło opublikowane
10 września 2022
Zgłoszenie hasła
Agnieszka Kamińska
Opracowanie hasła
Agnieszka Kamińska, Agata Hącia
Informacja graficzna w Google
Informacja frekwencyjna w google