Hasło
frużelina
Definicja
Ludzie interesujący się cukiernictwem frużeliną nazywają przetwór owocowy w formie żelu.
Przykłady użycia
Frużelina owocowa to nasz ulubiony dodatek do lodów, gofrów, naleśników czy placuszków. Są to pyszne owoce skąpane w sosie o konsystencji pomiędzy kisielem a tężejącą galaretką. Zazwyczaj robię na bieżąco, a w tym roku postanowiłam zamknąć to cudo w słoiczki. (Źródło)

Najlepsze owoce do frużeliny to czereśnie, wiśnie, maliny, truskawki, jagody, borówki amerykańskie, porzeczki. Frużelina z każdym rodzajem owoców będzie miała inną konsystencję. Owoce o małej zawartości pektyny (truskawki) i jednocześnie puszczające sporo soku będą potrzebowały więcej żelatyny […]. (Źródło)

Bardzo długo robiłam frużelinę z dodatkiem żelatyny. Jednak ostatnio zrobiłam ją tylko z mąką ziemniaczaną i jestem bardzo zadowolona z efektu.  Maliny w żelu z dodatkiem samej maki ziemniaczanej ma konsystencje kisielu. Natomiast z żelatyną przypomina owoce w galaretce. (Źródło)
Informacja słowotwórcza
Derywat frużelina jest przykładem hybrydy – wyrazu utworzonego z elementów pochodzących z różnych języków, dlatego został otagowany jednocześnie jako jednostka przejęta z języka obcego i jednostka powstała na gruncie języka polskiego.
Informacja o pochodzeniu jednostki
W derywacie frużelina element fru jest cząstką angielskiego słowa fruit ‘owoc’, niefunkcjonującego w języku polskim.
Informacje pozajęzykowe
Rzeczownik pospolity frużelina pochodzi od zastrzeżonej nazwy przetworów owocowych Frużelina firmy Prospona.
Hasło zgłoszone
28 czerwca 2021
Hasło opublikowane
28 czerwca 2021
Zgłoszenie hasła
Dagmara Banasiak
Opracowanie hasła
Dagmara Banasiak
Informacja graficzna w Google
Informacja frekwencyjna w google