Hasło
taqueria
Definicja
Taquería to lokal gastronomiczny (najczęściej nieduży bar lub stoisko), specjalizujący się w przygotowywaniu i sprzedaży tacos – typowych dla kuchni meksykańskiej tortilli z różnorodnym nadzieniem.
Przykłady użycia
Bardzo nas cieszy rosnąca popularność tacos w Polsce. Na naszej interaktywnej mapie znajdziecie się nowe taquerie w Krakowie i Koszalinie. (Źródło)

Najbardziej autentyczna, meksykańska taqueria w Warszawie, a być może i w całej Polsce. (…) Tutejsze tacos zrobiło na mnie ogromne wrażenie, było niemal równie rewelacyjne co w prowadzonych przez Meksykanów taqueriach w Los Angeles, San Diego czy Nowym Jorku. (Źródło)

Papi Chulo, które dało się poznać ze świetnej strony podczas tegorocznych edycji Gastro Miasto, otworzyło swoją taquerię na Grunwaldzie. (Źródło)

Dlaczego warto wybrać nasze tortille? ✔ Prawdziwy meksykański smak – wykonane w 100% z naturalnej kukurydzy, jak w najlepszych taqueriach w Meksyku. (…) Zmień swoją kuchnię w prawdziwą meksykańską taquerię! 🏡🌮 (Źródło)

Tacos, będące symbolem meksykańskiej kuchni ulicznej, są niezwykle przystępne cenowo. Na ulicznych stoiskach czy w niewielkich taqueriach za jednego tacosa zapłacimy od 15 do 30 peso (około 3-6 zł). (Źródło)
Informacja o pochodzeniu jednostki
Neologizm ten jest zapożyczeniem hiszpańskiego rzeczownika taquería, który – jak podaje słownik amerykanizmów (Diccionario de americanismos) Stowarzyszenia Akademii Języka Hiszpańskiego – używany jest w Meksyku, Hondurasie i Kostaryce [1]. Słowo to zostało również zapożyczone przez język angielski [2] i być może przedostało się do polszczyzny właśnie za pośrednictwem tego języka.
Wymowa
[takeria]
Hasło zgłoszone
20 sierpnia 2025
Hasło opublikowane
20 sierpnia 2025
Zgłoszenie hasła
Barbara Pędzich
Opracowanie hasła
Barbara Pędzich
Informacja graficzna w Google
Informacja frekwencyjna w google