Hasło
tahini
Definicja
Tahini (także: tahina) to pasta z sezamu, będąca składnikiem takich potraw jak hummus czy baba ganoush.
Przykłady użycia
Pasta sezamowa tahini to nutka orientalnego smaku w Twojej kuchni. Świetne źródło białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych i wapnia. Idealne uzupełnienie diety bezmlecznej. Bez niej nie ma prawdziwego hummusu. (Źródło)
Aby nieco przyspieszyć uzyskanie gładkiej pasty, można dodać oliwę. Dzięki niej tahini będzie też miało rzadszą konsystencję. (Źródło)
Dlaczego warto jeść pastę sezamową tahini? Przede wszystkim z jest to produkt o dużej zawartości żelaza, wapnia, magnezu i potasu, które są niezbędne w naszej codziennej diecie. Poza tym, sezam, na bazie którego robiona jest pasta tahini, jest bogatym źródłem tłuszczów omega-6, przeciwutleniaczy i błonnika pokarmowego. (Źródło)
Informacja o pochodzeniu jednostki
Źródłem jednostki jest nazwa arabska, której zlatynizowana forma to tahina. Przeszła ona do języka polskiego w niezmienionym znaczeniu.
Informacje pozajęzykowe
Upowszechnienie się słowa w języku polskim jest wynikiem wzrostu popularności kuchni bliskowschodniej w naszym kraju. Tahini jest ważnym składnikiem wielu potraw na Bliskim Wschodzie i w innych częściach Azji.
Hasło zgłoszone
21 grudnia 2023
Hasło opublikowane
21 grudnia 2023
Zgłoszenie hasła
Kaja Kiełpińska
Opracowanie hasła
Kaja Kiełpińska
Informacja graficzna w Google
Informacja frekwencyjna w google