Wołowina dla najbogatszych. Oto dlaczego wagyu to jedno z najdroższych mięs świata. Wagyu to wołowina, która pochodzi z Japonii. Nie jest to mięso na każdą kieszeń. Za kilogram musimy zapłacić nad Wisłą ponad tysiąc złotych. Dla porównania za kilogram zwykłego mięsa wołowego w markecie trzeba zapłacić kilkadziesiąt złotych. Dlaczego wagyu kosztuje tak dużo? (Źródło)
Wagyu to jeden z największych przebojów eksportowych Kraju Kwitnącej Wiśni. Absolutny produkt premium, który zadowoli najbardziej wytrawych smakoszy. Rygorystyczne przepisy dokładnie regulują zasady, które muszą być spełniane w trakcie hodowli. Oferowane przez nas steki są sklasyfikowane jako klasa A5 – najwyższa jakość w restrykcyjnie przestrzeganej skali, a pochodzą z prefektury Kagoshima, jednego z najbardziej cenionych regionów. (Źródło)
Wagyu, czyli wołowina pochodząca od japońskich farmerów, uchodzi na świecie za synonim mięsa najwyższej jakości. Podlega ona specjalistycznej klasyfikacji, pozwalającej na wyselekcjonowanie „najlepszych z najlepszych” – zupełnie jak brylanty. Cena jednej uncji – czyli ok. 30 gramów – wołowiny typu A5 wynosi w przeliczeniu ok. 114 zł. (Źródło)
Japońskie Wagyu stek z antrykotu 690g A5+ (Źródło)