Hasło
foodsharing
Definicja
Ludzie, którzy dbają o ekologię i którym bliska jest idea zero waste, foodsharingiem nazywają bezkosztowe dzielenie się niepotrzebnym (zwykle z krótką datą przydatności do spożycia lub nadmiarowym) jedzeniem pozyskanym od sprzedawców i osób prywatnych, a także swoim własnym, by uchronić je przed zmarnowaniem. Foodsharingowi służą zazwyczaj specjalnie do tego przygotowane miejsca zwane jadłodzielniami, lodówkami społecznymi, podzielniami. Ludzie na przekazywanie nadmiarowego jedzenia umawiają się także za pośrednictwem internetu, na grupach i forach w mediach społecznościowych.
Przykłady użycia
Foodsharing w Warszawie – nie wyrzucaj jedzenia po świętach.
Co zrobić z nadmiarem jedzenia, które zostanie nam po świętach? Na pewno nie wyrzucać do śmietnika! Niewielkim wysiłkiem możesz obdzielić potrzebujących: bezdomnych, ubogich emerytów czy rencistów, samotne matki itp. ludzi, którzy chętnie korzystają z jadłodzielni. (Źródło)

W sprawie marnowanie żywności mówi się wiele, ale to wciąż za mało. Na szczęście coraz prężniej działają ruchy społeczne w obszarze foodsharingu. Może to właśnie jadłodzielnie, poprzez swoje oddolne działanie, mają szansę rozwiązać ten problem a jednocześnie spopularyzować sharing economy?
 Przy szeregu działań, które już teraz trzeba podjąć, jest także gros ruchów społecznych, którym na sercu leży zdrowe i zrównoważone odżywianie. Foodsharing to efekt ich pracy.
Foodsharing w formie jadłodzielni ma być rozwiązaniem na wyrzucanie żywności i jednocześnie wsparciem osób potrzebujących. To tam bezpłatnie można zostawić jedzenie i je zabrać, jeśli tylko potrzebujemy. To nie jest wymiana coś za coś, to zwykłe dzielenie się. (Źródło)

Od foodsharingu , czyli dzielenia się jedzeniem, wszystko się zaczęło. Pasjonaci poszli o krok dalej, organizując akcje dzielenia się zrobionymi przez siebie posiłkami.
Foodsharing staje się jeszcze bardziej pożądaną inicjatywą, gdy zwróci się uwagę na dane dotyczące problemu niedożywienia dzieci. Szacuje się, że w Polsce 30–70% dzieci w wieku szkolnym jest niedożywionych, a aż 800 tys. cierpi głód. Foodsharing, który ma szansę rozwijać się dalej, mógłby stanowić rozwiązanie także i tego problemu. (Źródło)

Jadłodzielnia Ursynów. Idea foodsharingu podbija serca warszawiaków. O co w niej chodzi?

Jadłodzielnia na Ursynowie to miejsce, w którym możesz podzielić się lub poczęstować jedzeniem. To już dziewiąta placówka w Warszawie, gdzie ratuje się żywność przed zmarnowaniem. O co chodzi w foodsharingu? (Źródło)

Na szczycie rankingu krajów, które marnują najwięcej jedzenia znajduje się niestety Polska – do kosza wrzucamy około 9 mln produktów. Najwyższy czas skończyć z tym marnotrawstwem, tym bardziej, że na świecie głoduje ok. 870 milionów ludzi. W rozwiązaniu tego globalnego problemu z pomocą przychodzą nam dwa trendy: zero waste oraz foodsharing, które z powodzeniem wprowadza coraz więcej restauracji. (Źródło)

Czy nowe trendy okołokulinarne: także ­freeganizm, zero waste, lokalność, ­foodsharing – nie biorą się z tęsknoty za etyką w świecie konsumpcji?
Koleżanka, która zajmuje się foodsharingiem, opowiadała mi, że gdy zaczęli odbierać z piekarni niesprzedane pieczywo dla potrzebujących, piekarnie w pewnym momencie zmniejszyły produkcję – bo zobaczyły, ile wyrzucają. (Źródło)
Wymowa
[futszering]
Informacja gramatyczna
Wyraz ten ma tylko formy liczby pojedynczej.
Odsyłacze
por. ratownik żywności, bank żywności
Informacja o pochodzeniu jednostki
ang. foodsharing
Hasło zgłoszone
1 marca 2022
Hasło opublikowane
11 września 2022
Zgłoszenie hasła
Agnieszka Kamińska
Opracowanie hasła
Agnieszka Kamińska, Agata Hącia
Informacja graficzna w Google
Informacja frekwencyjna w google